Povestea mea : Un intrus-Tuberculoza

Update: In 2020, viata noastra a fost afectata de virusul COVID 19. Cred ca experienta de a fi bolnav de tuberculoza este oarecum complementara cu experienta traita de bolnavii COVID 19, va urez lectura placuta...
Am creat acest blog pentru a va impartasi o poveste reala : ce inseamna sa te imbolnavesti de tuberculoza la 24 de ani. 

Acum, dupa 2 ani ( articol scris in 2011)  de cand am scapat de aceasta boala, simt ca am puterea sa va impartasesc din experienta mea. Totul a inceput in luna februarie 2009, cand am inceput sa ma simt destul de rau, sa fiu lipsit de putere si sa am stari de subfebrilitate. Am continuat sa ma duc la servici sperand ca e o simpla raceala si ca imi va trece.Dupa job aveam si scoala si ajungeam acasa tarziu si sleit de puteri .Am dus-o asa o luna de zile, tot sperand ca ma voi simti mai bine.
Pana cand, intr-o duminica seara, in timp ce stateam la televizor, am simtit ca ard.Mi-am luat temperatura si termometrul arata 39,4. Luni dimineata am sunat la servici sa le spun ca sunt bolnav, mi-am sunat medicul de familie, mi-a recomandat ceaiuri, repaus total, si medicamente de scazut febra. Dupa cateva zile am inceput sa ma simt mai bine..sambata ce a urmat am decis sa ies putin din casa sa ma plimb. Nu tuseam mai tare decat pentru o raceala normala, nu am scuipat niciodata sange..simtomele au fost blande.
Sambata seara, ajuns acasa ma simteam din nou sleit de puteri. A doua zi, duminica m-am trezit cu febra 38 si ceva si am decis sa ma duc la spital la urgenta .
M-am urcat in masina  si m-am deplasat catre urgente. Le-am explicat ce si cum, si mi-au recomandat sa ma duc la spitalul de boli infectioase. M-am urcat din nou in masina, am parcat in fata spitalului si m-am dus la camera de garda. Acolo, dupa ce m-a examinat medicul de garda mi-a spus ca va trebui sa ma internez pentru investigatii. Eram suspect de gripa.
A doua zi, doctorita de pe sectie ma trimite la raze, la ecograf si imi pune diagnosticul de pneumonie viral-bacteriana. Deci aproximativ 2 saptamani de repaus la pat cu medicatie specifica. Aveam in continuare febra 38 si in spital in pofida perfuzilor si medicatiei anti virale la care am fost supus.
Am stat in spital o saptamana, dupa care la insistentele mele, doctorita m-a lasat acasa,spunandu-mi ca ce a fost mai dificil a trecut dar ca mai trebuie sa stau o sapt acasa si sa vin la control dupa aceea. Ma simteam mai bine, dar tot aveam stari subfebrile si transpiratii noaptea.
In tot acest timp am lipsit de la serviciu si de la scoala. La control, o noua radiografie la plamani si o surpriza...nici o imbunatatire pe film. Mi-a facut trimitere la spitalul pe pneumoftiziologie pt investigatii. Noroc ca locuiesc intr-un oras mare in care serviciile medicale sunt cat de cat puse la punct.
Trecusera 3 saptamani si eu inca ma tot plimbam intre spitale cu tuberculoza dupa mine. La pneumoftiziologie, din nou raze, examen IDR ( care a iesit negativ), totul culminand cu o bronhoscopie( mi-a luat o proba de tesut din plaman pt a vedea exact cauza simptomelor mele de oboseala si febra ) . Pe radiografia normala nu se vedea mare lucru..mi-au zis ca seamana cu o raceala netratata ce vad ei pe film.
Doctorita mi-a spus ca ma va testa si pentru TBC iar rezutatul imi va veni cel mai devreme in 3 saptamani. Asadar au urmat 3 saptamani de asteptare..saptamani in care am continuat sa ma duc la facultate sa nu pierd cursurile de master. La servici am mers o saptamana, dupa care m-am simtit prea epuizat si am cerut concediu medical.
Dupa 3 saptamani.ma duc la spital..ma asez la rand iar dupa 2 ore sunt chemat inauntru. Doctorita deschide in fata mea un plic, il citeste si imi spune rezultatul : Ai TBC, dar nu te ingrijora, se trateaza, tratamentul dureaza 6 luni si daca il duci pana la capat te vindeci complet.
Asadar, dupa aproape 2 luni de dute-vino intre spitale, in aprilie 2009 mi-am aflat diagnosticul:bolnav de TBC. Eram cu moralul la pamant: imi facusem atatea planuri pentru perioada urmatoare, 6 luni de tratament insemnau infernul pt mine. M-am gandit ca imi voi pierde jobul, voi rata examenele din luna iunie, m-am gandit la prietenii mei, la persoana de langa mine. Eram distrus.
Tot ce mi s-a spus apoi e ca trebuie sa ma duc sa imi iau medicamentele pt prima luna, sa semnez pentru ele si ca prima luna sa stau izolat in casa deoarece eram contagios ( mi s-a oferit o alternativa de a sta intr-un salon cu alti 12 barbati dar am refuzat categoric..mai bine in camera mea, langa laptop si cu acces la internet si la TV ) .
Prima luna a trecut greu. In fiecare dimineata ma trezeam si imi numaram antibioticele : 12 pastile luate pe stomacul gol.Asta ma astepta timp de doua luni de zile, zilnic. Eram destul de deprimat dar m-am ambitionat ca trebuie sa duc pana la capat acest tratament extrem de dur. Stiam ca in jurul meu, afara, viata isi continua cursul firesc, cu mine sau fara mine. Dar eram decis sa particip din nou in circuitul activ al vietii si sa scap de aceasta boala teribila. Dupa doua saptamani de stat in casa si de luat pastilele ma simteam deja mai bine, nu mai aveam febra, starile de oboseala se ameliorasera…Deja se vedeau rezultatele rabdarii mele.
Medicii spun ca dupa 3 saptamani de tratament intensive, bolnavul de tuberculoza nu mai este contagios pentru cei din jurul lui. Asa ca dupa 3 saptamani de stat in casa am inceput sa ies la cate o plimbare prin parc cand era frumos afara. Plimbarile imi faceau bine, ma ambitionau, vedeam oameni care isi desfasurau activitatiile zilnice in perfecta armonie. Ma bucuram ca nu imi scrie pe frunte “bolnav de tuberculoza” pentru ca m-ar fi ocolit toti .
Dupa doua luni de tratament, ma simteam si mai bine. Schema de medicamentatie a fost redusa de catre medic, trebuia sa iau mult mai putine pastille si doar de 3 ori pe saptamana ( luni, miercuri si vineri), totul mergea bine. Am inceput sa ies cu prietenii din nou, sa ma plimb prin oras , sa stau la terase la fel ca si o persoana sanatoasa.
Despre boala mea stia doar familia, colegii de munca si prietena mea. Am decis sa le spun prieteniilor si cunostiintelor ca absenta mea de 2 luni din peisaj se datoreaza unei pneumonii urate cu tot felul de complicatii. Nu stiu daca m-au crezut toti, dar cand m-am intalnit cu ei dupa doua luni nu mi-a pus nici unul intrebari banitoare si nici unul nu s-a ferit de mine. Chiar daca locuiesc intr-un oras de peste 300.000 locuitori, zvonurile se raspandesc rapid. Probabil ca banuiau toti cam ce am avut dar au avut respectul sa nu imi puna intrebari deranjante.
Am reusit intre timp sa imi iau examenele ( profesorii stiau despre boala mea ) dar le-am spus ca nu prezint nici un risc pentru ei, deoarece medicul mi-a spus ca dupa o luna de tratament, pot sa fac orice doresc cu conditia sa nu fie foarte obositor . Bineinteles, la servici ma puteam intoarce abia dupa 6 luni cand tratamentul este finalizat.
Dupa 4 luni de tratament ma simteam chiar foarte bine, la fel ca si inainte. Am calatorit mult prin tara cu masina , m-am dus la munte ( aerul tare face bine la plamani ) dar am facut totul cu masura, fara sa ma obosesc. M-am dus cu avionul intr-o tara straina 6 zile in vacanta, mi-am luat necesarul de medicamente pentru zilele cat voi lipsi din tara si totul a fost in regula.
Am scris toate acestea pentru a schimba cumva perceptia generala ca bolnavul de tuberculoza este un individ livid, lipsit de putere si tintuit la pat. Daca se respecta tratamentul si exista o auto-disciplina vindecarea vine de la sine. Plus ca tuberculoza nu este neaparat boala saracului.Poate lovi pe oricine, oricand.
Dupa 5 luni de tratament deja nu mai aveam rabdare si imi doream sa ma intorc la serviciu. Stiam ca intoarcerea nu va fi usoara avand in vedere ca voi fi privit altfel de catre colegii mei, dar depindea numai de mine sa le arat ca sunt o persoana perfect normala care a luptat cu boala si a invins-o. Dupa primirea rezultatului de la spital am fost lasat sa ma intorc la servici. Colegii s-au bucrat cand m-au vazut si am fost primit bine. Normal ca erau unii care ma tot intrebau detalii si vroiau sa se asigure ca nu se pot imbolnavi dar am avut rabdarea sa le explic ce si cum, pana am simtit ca dupa o perioada de timp chiar si cei mai dificili dintre ei au inteles ca sunt “safe” pe langa mine.
Toata perioada aceasta de 6 luni a avut doua momente cheie:
Primul moment a fost cand am primit vestea ca sunt bolnav de TBC de la doctorita care ma investigase. Imi amintesc ca am iesit devastat de pe poarta spitalului, era o zi insorita de primavera, si am sunat-o pe mama sa ii dau vestea.
Al doilea moment a fost undeva in luna septembrie, la fel, o zi insorita si calda de toamna cand am iesit din curtea spitalului fara punguta de medicamente in geanta , de data asta avand o multumire interioara de nedescris si o bucurie imensa…M-AM VINDECAT, AM SCAPAT, sunt din nou LIBER.
Si in ziua aia am stiut ca de atunci inainte voi privi viata cu alti ochi, voi respecta pe oamenii din jurul meu si voi respecta natura care ma hraneste si  imi voi respecta organismul. .
Daca aveti o poveste similara, puteti trimite povestea dumneavoastra la adresa despretuberculoza@gmail.com si o vom publica anonim pe site. Este foarte important ca toti cei care sunt afectati de aceasta boala sa lupte si sa invinga boala, iar fiecare experienta impartasita este importanta. Va multumesc si fiti puternici!

Comentarii

  1. Răspunsuri
    1. Este impresionantce ti s a intamplat. Totusi daca iti faci quantiferon test tb iti va iesi pozitiv/ fapt ce te limiteaza mai ales pt job urile dinafara tarii.... Din pacate pentru unii. Tbc ramane in stare latenta.....

      Ștergere
    2. Buna..am si eu tbc..de o luna.. ieri am fost la control si mi-a spus ca nu se vede nici cea mai mica imbunatatire ?la voi s-au vazut evolutie dupa prima luna? Sunt foarte speriata..mentionez ca sunt destul de slaba si am avut siatemul
      Imunitar foarte scazut..

      Ștergere
    3. Buna..am si eu tbc..de o luna.. ieri am fost la control si mi-a spus ca nu se vede nici cea mai mica imbunatatire ?la voi s-au vazut evolutie dupa prima luna? Sunt foarte speriata..mentionez ca sunt destul de slaba si am avut siatemul
      Imunitar foarte scazut..

      Ștergere
    4. Buna, daca ai urmat tratamentul, plamanul se vindeca incet incet. E posibil ca dupa prima luna sa nu se vada mari inbunatatiri pe film, dar dupa 2-3 luni se va putea vedea mai bine. Nu te speria, continua-ti tratamentul si fi disciplinata.

      Ștergere
  2. Buna ziua.
    Au trecut mai mult de doi ani de cand a terminat tratamentul baiatul meu si eu inca tot citesc despre TBC.
    Din fericire si el a raspuns bine la tratament dar as vrea sa schimbam cumva perceptia oamenilor despre aceasta boala.
    Este aberatie ca este numai boala saraciei.Crezand asta, avem impresia ca santem in siguranta,ca nu ne putem imbolnavi mancand bine si avand conditii de trai adecvate. Nimic mai fals.
    Orcine se poate imbolnavi si nu neaparat prin contaminare directa.
    Iti doresc sanatate in continuare si daca afli noutati mai scrie te rog.Cu stima Ana Antonescu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Va multumesc pentru interesul dumneavoastra. Chiar daca au trecut deja 3 ani de cand am terminat tratamentul,am decis sa nu stau deoparte si sa fac atat cat pot pentru a schimba perceptia despre care ati vorbit si dumneavoastra. Ii doresc baiatului dvs. multa sanatate si sper ca ati trecut cu bine peste aceasta confruntare a vietii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Zinnat + movalis + Ca + d3 + Mg + farcovit B12 + vit C + legume + fructe + carne slaba + dieta fara sare +repaus la pat 2 saptamani la primele transpiratii si subfebrilitati si bacilii Koch ar fi fost incapsulati in plamani scutindu-va de calvar . Blogul e foarte bun pt a arata incompetenta medicilor din romania

      Ștergere
    2. Bacilii koch se incapsuleaza doar prin chimioterapie ( tuberculostatice) . Nu exista sa iei vitamine si sa mananci fructe , iar apoi boala sa-ti dispara !

      Ștergere
    3. Da. Și mie mi s-au incapsulat în plămâni. Nu este un lucru bun.nu ești contagios însă capsulele se măresc și distrug plămânul. În urma unei tuberculoze incapsulate sunt în a 11 -a luna de tratament

      Ștergere
    4. O dieta sănătoasă este foarte importanta pentru bolnavul de tbc însă este obligatoriu tratamentul medicamentos pentru Vindecare. Eu am fost descoperit accidental cu tb deși nu aveam nici un simptom specific bolii. Și totuși cele trei capsule formate în jurul microbului mi-au distrus jumătate de plămân. În unele cazuri tbc-ul este o boala tăcută.

      Ștergere
  4. Multumim pentru o asemenea lectura, cu siguranta mi-a schimbat viziunea asupra bolii.
    As avea totusi o intrebare. Se resimte in vreun fel vreo amprenta a aceste boli dupa terminarea tratamentului?
    Cu stima,
    Mihai A.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In cazul meu, exista oarecum o schimbare asupra modului meu de viata in sensul ca am nevoie de mai multe ore de somn zilnic decat aveam nevoie inainte. Daca inainte sa ma imbolnavesc 6 ore de somn pe noapte imi erau suficente in prezent dorm in medie 8-9 ore pe noapte, daca dorm mai putin resimt oboseala.
      Nu stiu daca este o consecinta a bolii sau o metoda preventiva de a imi proteja organismul.
      In rest fizic si psihic pot spune ca stau mai bine decat inainte sa ma imbolnavesc.

      Ștergere
    2. Eu am 17 ani... m am imbolnavit acum un an de TBC . In urma cu 2 zile am terminat tratamentul dur de 17 antibiotice/zi , deoarece am fost gasit rezistent la una din pastile(izoniazida). Rezultatele radiografiei au fost f bune numai ca a ramas o sechela care ma cam ingrijoreaza..

      Ștergere
  5. Buna, eu eu i-au abia de o luna tratamentul, 15 pastile in fiecare dimineata. Spune-mi te rog tratamentul a avut vreun efect negativ asupra stomacului? Ai luat protectie pentru stomac? Multumesc si multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, pe langa antibioticele pt TBC, pentru protectia ficatului luam Liv 52, recomandarea doctoritei.


      Iti doresc insanatosire grabnica!

      Ștergere
    2. Multumesc din suflet pentru raspuns, pentru ficat mi-a dat si mie dar eu ma intrebam daca pentru stomac luai ceva?
      Multumesc!

      Ștergere
    3. Imi amintesc ca mi-a recomandat sa iau dicarbocalm daca simteam ca nu imi este in regula cu stomacul..dar nu luam regulat.

      Ștergere
    4. Mie doctoru mia spus sa manac bine...si sa nu ratez nici o masa..si nu am luat nimic pentru ficat sau stomac..si totusi am luat pastile 2 ani aproape..ca am foat rezistent la tratament..si mancatu regulat ma ajutat foartw mult...

      Ștergere
    5. Buna !ce bn de voi ca ati scapat.eu sunt abea la prima luna de tratament . Mie izoniazida mi- au taiat-o, nu mi au zis nimic nu am.primit nici o explicatie iar acum am dureri mari de stomac merg f des la baie stau in pat toata ziua din cauza durerilor . Voua cum v a fost ?

      Ștergere
    6. Buna !ce bn de voi ca ati scapat.eu sunt abea la prima luna de tratament . Mie izoniazida mi- au taiat-o, nu mi au zis nimic nu am.primit nici o explicatie iar acum am dureri mari de stomac merg f des la baie stau in pat toata ziua din cauza durerilor . Voua cum v a fost ?

      Ștergere
    7. Buna ade! Ma numesc adela si eu .ca si tine si eu am început tratamentul în aprilie ,a fost f stresant totul , am scăpat cu bn ,însă și acum stau cu acea teama ca poate recidivează .de exemplu azi amm făcut curățenie și am obosit f repede si iată ma deja pe net căutând niste răspunsuri .cred că această teamă ma va urmări mereu .ai grija de tine

      Ștergere
    8. Mă numesc Boby am tbc de 6 luni am stat 5luni in spital acuma fac tratament la zi care citește știe întotdeauna va recidiva totul depinde de Dumnezeu și care spunea că asta e boala săracului de înșeală

      Ștergere
    9. Ade sper sa vezi mesajul meu Cat timp te au tinut durerile de stomac.Eu am durere pelviana insuportabila

      Ștergere
  6. Salut! am si eu o intrebare.. poate ai trecut prin asta. Sunt deja in a 2 saptamana de tratament.. si ma simt bine.. numai ca de azi dimineata am inceput sa scuip cheaguri de sange. Pana acum scuipam doar spute de alea "normale". Te intreb.. sti cumva.. e normal.. sau?

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut, nu stiu ce sa zic...in mod normal nu cred ca ar trebui sa scuipi sange..poate fi si efectul antibioticelor care "lucreaza" intens la nivelul plamanilor tai si prin tusa ta cu sange elimini microbii, dar totusi intreaba un medin pneumatolog. Sunt curios acum cum te simti, dupa doua saptamani!
    Pe curand.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E mai bine acum.. a fost doar in ziua aia. Si mai am asa perioade. Dar cred ca e cum zici tu.. ca isi fac efectul antibioticele si elimin microbii. Inca nu am discutat treaba asta cu medicul meu (e in concediu) dar cred ca nu e grav.. doar ca m-am speriat eu putin atunci :D. Oricum mersi pentru raspuns!

      Ștergere
    2. Nu ai pentru ce. Ma bucur ca te simti bine, cel mai important e ca iti iei tratamentul, iar timpul curge in favoarea ta. Dupa 6 luni de tratament o sa te feliciti ca ai reusit sa invingi boala, iar in cativa ani va deveni doar o amintire care te va face mai puternic.

      Ștergere
  8. Buna, si eu am scuipat sange si din cate stiu e periculos. Mie mi-a dat un amestec de vitamine sa fac in vena si au incetat sangerarile.Au trecut 7 luni de tratament infernale si astazi am aflat ca nu mai am nimic, sunt sanatoasa ! Am vrut sa impartasesc asta cu cei de pe acest blog deoarece doar voi stiti ce inseamna sa fii sanatos dupa atata chin!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anamaria, ma bucur ca esti din nou sanatoasa. Ai punctat bine, doar dupa ce treci prin tot chinul asta esti in stare sa intelegi prin ce ai trecut defapt si sa apreciezi ca esti din nou sanatos.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salutare,povestea mea a inceput in aprilie anul curent,am urmat tratamentul prescris de medic cu regularitate iar la sfirsitul lui octombrie mi-au spus ca sint deja vindecata.Intr-adevar ma simt mult mai bine insa este ceva totusi ce ma pune in garda:dimineata cind ma trezesc scuip asa un lichid mai dens,spuneti-mi va rog daca stie cineva este normal sau nu ori daca a mai avut cineva asa simptome ca mine?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, cred ca nu trebuie sa ai motive de ingrijorare, din moment ce tu te simti bine si ti-au disparut simptomele de boala. E normal ca dimineata dupa o noapte de odihna organismul sa elimine de pe caile respiratorii tot felul de secretii. Totusi, inca plamanul afectat de TBC este inca slabit, este intr-o perioada de refacere. Cel putin un an de acum vei simti o anumita sensibilitate la plaman, si eu la randul meu il simteam mai sensibil si uneori si acum il mai simt cand ma racesc.

      Ștergere
    2. Multumesc pentru raspuns,cit despre sensibilitatea plaminului care a fost afectat este adevarat ce spui.Va doresc multa sanatate la toti!

      Ștergere
  11. salut ! am 24 de ani si sunt in aceeasi situatie(ma simt foart obosit,transpiratii nocturne,tuse,dureri in piept)si am fost contact cu cineva care a fost bolnav,deci sunt aproape sigur ca am ceva,desi doctorii imi spun ca este o infectie virala cu toate ca simptomele persista din septembrie(specific tbc)am facut radiografie,sputa(negative).Cu ce a culminat analizele de ai aflat ce ai,prin acea bronhoscopie?multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, in urma bronhoscopiei mi-a luat o proba/monstra din plamani si au trimis-o la laborator iar in 3 saptamani am primit rezultatul..aveam bacilul specific TBC in plamani. Sputa mi-a fost si mie negativa, adica nu eram contagios dar bacilii mei din plamani erau suficienti de multi incat sa imi dea simptome de febra si oboseala. Din septembrie pana acum e un timp foarte mult, poate ar trebui sa incerci si la alta unitate medicala, privata sau de stat, chiar din alt oras daca te simti in continuare la fel. Faptul ca ai fost in contact nu conteaza foarte mult, deoarece daca ai un sistem imunitar bun, organismul se apara singur. O treime din oameni, adica aprox 2 milarde de pe planeta asta, au bacilul tuberculozei in ei, dar este inactiv. Sper ca o sa te simti mai bine, tine-ma la curent cu starea ta. Multumesc

      Ștergere
    2. Multumesc mult ptr raspuns!inca ceva....aceasta bronhoscopie am inteles ca se face numai in bucuresti..?(eu sunt din constanta) La o clinica privata ce alte analize as putea face? As vrea sa spun ca starea mea este mai buna dar merge spre rau..Multumesc

      Ștergere
  12. Bronhoscopia se poate realiza in cadrul oricarui spital de pnemoftiziologie sau in cadrul clinicilor private. Ar trebui sa gasesti si in Constanta acest tip de examinare. Un medic pneumolog cred ca iti poate recomanda ce fel de analize trebuie sa urmaresti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut! Inca ceva...dureri toracice aveai,care radiaza in mana cateodata(este foarte ciudat ca eu am dar radiografia este buna.Nu bagam in seama dar si tusesc.)? urmele de pe plamani au ramas si acum? multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  14. mai am inca o nelamurire,poate te-ai documentat mai in detaliu...am inteles ca aceste bacterii intra in celulele macrofage si atunci incepe sa se inmulteasca...tu ai zis ca daca ai un sistem imunitar bun e posibil sa nu se dezvolte boala,dar presupun ca atunci cand inhalezi bacilii sunt omorati de sistemul imunitar,dar odata ajunsi in celulele macrofage si mi-am intarit sistemul imunitar pe parcurs este psibil sa nu dezvolt nimic?Sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna..si eu am 24 ani si sunt in aceeasi situatie...astept rezultatele de sputa, insa radiografia si tomografiile locale arata ca am ceva pe un plaman...nu stiu cum o sa rezist atatea zile in casa si cu toate pastilele alea...dar am toate sansele sa incep in curand tratamentul...articolul tau imi da sperante totusi ca nu e atat de greu...

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna.ai idee daca la sputa iese negativ poti incepe tatamentul pe baza tomografiei?ce simptome ai? sanatate !

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna ! Fiul meu a avut aceasta boala in 2011 , iunie . A urmat tratamentul 1 an de zile .Exista posibilitatea ca aceasta boala sa recidiveze ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In primii doi ani riscul de recidiva este mai ridicat. Dar totul depinde de stilul de viata pe care fiecare persoana il adopta dupa ce se vindeca de TBC.

      Ștergere
  18. Buna seara ! sunt intr-o situatie nu prea buna..am fost in contact cu o pers cu tbc destul de mult(o luna),am facut control(radiografie,sputa)=>nici-o urma de boala.Ulterior am inceput sa am simptome(dureri torace,tuse,transpiratii noaptea,adenopatie sub brat,scadere usoara in greutate),am facut iar control,acelasi raspuns...cum este posibil asa ceva?sa nu apara nimic pe radiografie decat un hil marit si eu totusi sa am simptome,ma innebuneste gandul...nu stiu ce sa mai fac si unde sa ma duc sa nu se descopere boala in faza avansata ...doctorii spun ca am o nevralgie intercostala dar nu are cum cu simtomel acestea...va rog daca puteti sa ma indrumati undeva,ati fi de un mare ajutor!multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cel mai probabil doctorii au dreptate cu nevralgia intercostala. Chiar daca ati fost in contact cu o persoana cu Tbc riscul nu e chiar atat de ridicat sa va imbolnaviti. probabil ca daca nu stiati ca persoana langa care ati stat a avut tbc, nu va ingrijorati in asemenea mod. tine mult si de psihic. Simptomele pe care le-ati enumerat pot indica foarte multe afectiuni, de obicei TBC-ul este insotit de o stare de subfebrilitate si o oboseala ce impiedica o persoana sa isi desfasoare activitatile zilnice. Multa sanatate va doresc!

      Ștergere
  19. Hai noroc. Si eu sunt bolnav de tbc, si nu imi e rusine absolut deloc de asta.. E o boala care o faci din cauza vietii nesanatoase care ai dus-o, noptile nedormite, alimentatia necorespunzatoare, si asa mai departe.. Eu insa nu`mi dau seama cum ai facut tu tratamentul acasa.. Eu am depistat foarte tarziu boala, si sunt nevoit sa iau 3 luni de zile tratamentu intensiv. Am stat 40 de zile internat in spital, si e surprinzator sa citesc faptu c-ai urmat tratamentu acasa.. Sustin ceea ce spui, tbcu nu e o boala dureroasa..si pentru toti cei care suferiti de asa ceva, sa nu va fie rusine.. E doar o boala :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am fost intrebat: "Vrei sa stai o luna intr-un salon cu 12 bolnavi sau vrei sa stai in casa, dar IN CASA, izolat perioada asta?" Avand conditii bune acasa normal ca am ales sa iau tratamentul cu 12 pastile pe zi acasa la mine in pat si in fata televizorului. Daca stateam in spital probabil ma deprimam si mai tare. Sanatate tuturor!

      Ștergere
    2. Exista mai multe scheme de tratament, ca doza si durata, in functie de gravitatea leziunilor.

      Ștergere
  20. Sunt in a 6-a luna de tratament si am fost de acord cu articolul de mai sus 100% pana astazi. Azi am fost descriminat la policlinica Panduri, cabinet nr.2 parter. Am avut bilet de trimitere de la medicul de familie pentru ecografie (am avut dureri abdominale si am vrut sa vad ce e), pe trimtere era scris ca sunt in tratament TBC pulmonar. Insa nu am apucat sa intru nici macar in cabinet. A iesit asistenta, s-a uitat pe trimitere si a zic ca ei nu fac aici ecografii "din astea" si sa ma duc "la voi acolo...". Din pacate, cu toate povestile frumoase ale bolnavilor de integrare in societate, cei care termina tratamentul de TBC ar trebui sa fie pregatiti si pentru discriminare...Oameni sunt multi si diversi. Multi nu stiu macar ce reprezinta TBC si cred ca este o conditie leproasa... Din punctul meu de vedere, trebuie sa fiti foarte atenti cu cine vorbiti despre boala asta.
    Vindecare grabnica si 100% reusita tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  21. Discriminarea exista cu siguranta dar voi, cei care sunteti discriminati, sa fiti tari si sa va ganditi mereu ca ce cei care va privesc diferit si va marginalizeaza sunt mult inferiori. Un om inteligent intelege cat de grea e suferinta, intelege ca nu ai nici o vina ca ai luat boala aceasta, si iti este alaturi, te incurajeaza. Eu am fost bolnava din mai anul trecut pana in decembrie, 7 luni de chin si tratament. Din fericire nu am avut parte de oameni care sa ma priveasca diferit sau care sa ma critice, din contra am avut parte de oameni plini de empatie si mi-au oferit mult suport social. Dar ceea ce trebuie voi sa retineti este ca atunci cand treci prin asa ceva trebuie sa iti concentrezi atentia doar ASUPRA TA, sa urmezi cu strictete tratamentul si sa nu uiti ca tuberculoza se vindeca. Si chiar daca va fi sa recidiveze voi veti fi mai puternici si veti sti mai bine cum sa o tratati si va disparea.
    Multa sanatate tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna seara!Sunt mama unui baiat de 20 de ani, care a fost depistat de curand cu tbc.In urma cu 4 luni, a avut o raceala mai puternica, cu tuse si febra.A luat tratament si i-a fost mai bine, cu toate ca inca mai avea stari subfebrile si mai tusea. Eu fiind in Sicilia de ceva timp, intr-un oras cu iesire la mare, l-am chemat la mine, tinand cont ca imi zisese ca a mai slabit si era mai tot timpul apatic si deprimat. A venit si a stat aici o luna si jumatate. La inceput mai facea febra, mai tusea si i-am luat medicamente ptr febra si raceala, dar fara antibiotice. Am avut grija sa manance bine si in timpul cat a stat la mine s-a ingrasat mai bine de 5 kg, tinand cont ca el slabise tot cam pe-atat, in timp ce era racit in Romania. S-a intors in tara la sfarsitul lunii februarie si la sfarsitul lunii aprilie m-a sunat sa-mi spuna ca iarasi l-a luat raceala, cu febra, tuse si transpiratii nocturne. De ceva timp imi spunea ca il cam doare in dreptul plamanului drept si simte ca parca ii pocneste ceva in interior cand respira. In momentul asta nu l-am mai lasat si i-am spus sa mearga sa isi faca o radiografie. Cum radiografia nu a iesit tocmai bine, l-au trimis la un medic specialist. Doctorita a vazut radiografia si a zis ca e vorba de o pneumonie. Asta fiind vineri, i-a dat cateva medicamente si l-a trimis acasa zicandu-i sa vina duminica, ptr ca era dansa de garda, si o sa-i faca toate analizele. In astea doua zile cat a stat acasa, a continuat sa faca febra, dar il si durea mai tare in dreptul plamanului. Duminica, s-a constatat ca in astea doua zile a facut si pleurezie, adica intre cele doua pleure s-a adunat un lichid. I-au facut punctie pleurala si i-au scos un litru de lichid, dar tot a mai ramas. Faptul ca era asa mult lichid, a facut-o pe doctorita sa creada ca e mai mult decat o pneumonie si ca s-ar putea sa fie tbc. Cand m-au anuntat, mi-a cazut cerul in cap. Nu imi venea sa cred, eram disperata. In final examenul de sputa a iesit pozitiv. Nu mai era nici un dubiu. A inceput tratamentul de 4 zile si zice ca se simte mai bine, cu toate ca a tot facut febra in primele 2-3 zile, chiar fiind sub tratament. La el e mai complicat ptr ca inca mai are lichid pleural. Sunt putin surprinsa ptr ca el mi-a zis ca ia doar 8 pastile, iar din ce am gasit eu cu privire la tratament, ar trebui sa ia mai multe. Sper doar ca doctorita sa fie buna si sa-i dea tratamentul adecvat, ptr ca stiu ca faza de atac a tratamentului este cea mai importanta. De ea depinde vindecarea tuberculozei. Va rog sa imi dati si mie detalii despre tratamentul in faza de atac. Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,

      Eu cred ca nu ar trebui sa va ingrijoreze numarul de pastile, deoarece pot fi de concentratie diferita si de aceea sunt probabil mai putine fata de cate am scris eu ca am luat in 2009, adica 12 pastile.
      Faza de atac este cea mai importanta perioada, pacientul trebuie sa isi ia cu regularitate medicamentele, nici o zi nu este permis sa "uiti" sa le ei deoarece bacteriile pot deveni rezistente.
      Dupa ce aceasta faza este incheiata, bolnavul deja poate sa iasa in lume, sa fie practic un om normal, cu conditia sa isi continue mediactia pana la finalul tratamentului, aprox 6 luni. Nu este usor pentru un tanar, dar daca isi doreste sa se faca bine asa este singura lui solutie.
      Va doresc multa sanatate si ca baiatul dumneavoastra sa se insanatoseasca!

      Ștergere
    2. Buna ziua,
      Multumesc ptr raspuns! Si iata-ma din nou aici, dupa aproape doua luni. Baiatul se simte bine si maine il externeaza cu toate ca nu are doua luni de la inceputul tratamentului. Se pare ca doctorita lui intra in concediu si de-asta il externeaza mai devreme. Ce ma ingrijoreaza acum este faptul ca i-a facut radiografie si in partea de jos a plamanului drept a facut pahipleurita. Nici macar nu i-a mai facut examenul de sputa. Nu stiu ce sa mai cred. Eu sunt in Sicilia, nu sunt in tara si nici nu pot sa ajung curand. Oare se mai poate face ceva ptr aceasta pahipleurita? Sunt bulversata. Va rog mult sa-mi spuneti si mie daca exista sanse sa se vindece bine si sa ramana fara sechele in situatia data. Va multumesc si multa sanatate tuturor!

      Ștergere
  23. Buna ziua, am 24 de ani si astazi am aflat ca am tbc, ca mi-au venit analizele si rezultatul a fost pozitiv. Va rog mult sa-mi spuneti cat trebuie sa stau izolata de lume ca doctorita mi-a spus k trebuie sa stau cel putin o luna si ceva in spital fara niciun contact cu cineva, si de abia dupa va vedea daca imi pot lua tratamentul acasa. Va multumesc anticipat si insanatosire celor care sunteti in aceeasi situatie cu mine.

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna ziua! Un prieten are TBC, a fost internat timp de 2 luni. In prima faza toata familia si prietenii au privit destul de circumspect ''boala molipsitoare''. Intradevar necunoasterea sau amenintarea propriei sanatati poate crea din om/monstru. Informatiile concrete si reale, despre TBC sunt destul de putine in ''lumea larga''. Informatia corecta invinge teama. TBC-ul este o boala bacteriana. Cu milioane de bacterii luam contact in fiecare zi, dar organismul uman, are un sistem imunitar care distruge si apara organismul sanatos de toate posibilele efecte ale ''agresorilor''. In primele saptamani, cand prietenul nostru a fost ''pozitiv'' cei care il vizitam purtam masca(este si pentru protectia personala cat si pentru ca cel bolnav sa nu trebuiasca sa mai lupte cu altceva in plus) si ne spalam pe maini dupa vizita. N-a trecut o zi fara ca cineva sa-l viziteze. Factorul psihologic, are mare importanta pentru orice bolnav, indiferent de boala. Dragostea, respectul si sprijinul trebuie sa fie mai sustinute fata de cei in suferinta. Nu se stie cand ne vine randul la fiecare. Avem nevoie de cei de langa noi intotdeauna. Pe multa lume ingrozeste ideea de tratament prelungit sau internare. Ganditi-va ca, har Domnului TBC-ul acum e tratabil.In urma cu mai putin de 30 de ani era mortal.Indiferent care, cum sau unde, te tratezi conteaza s-o faci cu cea mai mare seriozitate. Cei care te iubesc vor fi langa tine si te vor sprijini, ceilalti nu conteaza. Sanatate va doresc tuturor! Mariana

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna ziua. Am tbc si fac tratament de 2 luni. Azi am aflat ca antiacidele scad absortia medicamentelor pentru tbc iar eu iau zilnic omeprazol, in acelasi timp cu liv 52, silimarina si celelalte 10 pastile pt. TBC. Am intrat in panica, inseamna ca am luat tratamentul degeaba pana acum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, raspunsul este intarziat si poate nu mai are valoare. Dar, pentru a fi linistita, nu ai luat degeaba. Nu are niciotreaba una cu alta : sunt doua medicamente diferite. Amandoua scad aciditatea, dar prin mecanisme diferite : omeprazolul inhiba secretia acida prin inhibarea pompei de protoni, antiacidele (de ex Maalox) contin hidroxid de magneziu/aluminiu. Acestea din urma interactioneaza cu antibioticele, nu omeprazolul.

      Ștergere
  26. Buna!Urmez tratamentul de 3 luni si o saptamana.Ma simt bine...Trebuie sa stau 6 luni in repaus? As dori sa incep serviciul, dar am si ture de noapte.Ce ma sfatuiti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da 6 luni de tratament, mai bn stai acasa si iti urmezi tratamentul, conteaza mult odihna , alimentatia, si eu amstat 6 luni cu tratamentul , dupa 6 luni m am dus la munca, ma simteam bn imediat ce am iesit din spital , 13 zile spitalizare , apoi inca 6 luni cu 15 pastile..apoi cu 12..cu 6..si la final 3 ...

      Ștergere
  27. Salut,o colega de la munca a fost diagnosticata cu TBC,eu am stat cel mai mult langa ea,de vre-o 1 saptamana, ma simt foarte aiurea,sunt moale,dorm mult,nu am chef de viata,tusesc,plus am impresia ca ard.Am fost sa-mi fac o radiografie pulmonara care o sa mi-o citeasca doctorul maine,as vrea sa te intreb,se vede ceva pe radiografie daca e inca in stadiu incipient? Sau trebuie sa fac si la saliva? Am forta cam pana la ora 14:00 de cand ma trezesc,dupa ma simt moale si vreau sa dorm,am si frisoane uneori. Multumesc frumos,o seara buna P.S:In ultimele 4 seri transpir,si in timpul zilei la fel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Infectia cu bacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) o avem multi dintre noi. Se presupune ca o treime din populatia globului este infectata. Tine de organismul nostru daca dezvoltam boala sau nu. In momentul in care suntem prea stresati, cu imunitatea la pamant, nu ne alimentam corespunzator sau tinem cure de slabire drastice, sau avem anumite boli ce implica scaderea accentuata a imunitatii, atunci putem dezvolta boala. In mod normal, daca ai simtomele pe care le-ai precizat de mai mult de 2 saptamani, probabil ar trebui sa te ingrijorezi. Trebuie facuta radiografie pulmonara, dar sa dai si sputa in recipient, pentru examinare (daca atunci cand tusesti, iti vine ca o "flegma" - aia e sputa). Daca nu, atunci lavaj bronsic. Deci, nu e de ajuns radiografia.

      Ștergere
  28. Ma bucur sa dau peste un astfel de blog, in care se incearca schimbarea mentalitatii despre aceasta boala. In cazul meu... este nostim, trebuie sa recunosc! In urma cu doi ani, am fost diagnosticata cu o boala care, din multe puncte de vedere, este asemanatoare tuberculozei. Doar ca boala aceea este o boala autoimuna, motiv pentru care am primit tratament imunosupresor (care pune la pamant sistemul de aparare al organismului). Dupa un an de tratament imunosupresor, aflu ca am, de fapt, tuberculoza. Chestia nostima e urmatoarea : in drumul meu de la serviciu, spre casa, treceam in fiecare zi prin curtea spitalului de pneumoftiziologie. Si ce ziceam? "Sper sa nu iau tuberculoza!" Cand de fapt, eu deja o aveam, iar tratamentul imunosupresor numai bine mi-a activat-o, astfel incat am inceput si eu sa fac febra (38-39 grade Celsius, seara, timp de doua luni), transpiratii nocturne, stare de slabiciune accentuata... Am inceput tratamentul tuberculostatic de o luna. Doar ca, in cazul meu, tolerez din ce in ce mai greu medicamentatia. Adica am stari de greata aproape toata ziua, am cel putin 3 scaune moi pe zi, sunt somnolenta, astfel incat sunt in stare sa imi pun capul pe masa si sa adorm. Sper sa treaca repede inca o luna. Tu te-ai lovit de astfel de probleme?

    RăspundețiȘtergere
  29. Am facut radiografie ,dar nu imi apare nimic,acum mi-a dat doua recipiente pentru sputa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din cate stiu eu, daca nu au trecut cam 6-8 saptamani de la infectie, nu vor iesi pozitive testele. In momentul infectiei, poate sa apara o stare ca si cea din gripa, care dureaza cam o saptamana. Dar infectia nu inseamna boala. Boala o dezvolti doar daca imunitatea ta e foarte scazuta. Tine-ne la curent cu rezultatele. Multa sanatate!!

      Ștergere
    2. va salut, in situaţia voastră am fost si eu, la 23 de ani am fost diagnosticat cu apa la plămâni, am urmat acelaşi tratament, 2 luni in spital si 4 acasa, ce vreau s va zic. . dak urmaţi tratamentul cu stricteţe boala se vindeca in totalitate, am 3 ani jumate de când ma-m vindecat si nu am nici-o problema in a face efort sau ceva, duc o viaţa normală, joc fotbal si 3 ore fara oprire :) numai bine va doresc

      Ștergere
  30. Exista o testare, din sange, quantiferonul, care iti spune sigur daca ai sau nu TBC. Din pacate, este cam scumpa (peste 300 RON) si se efectueaza, din cate stiu eu, in privat. Ideea e ca aceasta e sigura! Daca ai TBC si faci tratament, efectuarea acestei analiza la 2 luni de tratament, iti poate spune sigur daca tratamentul e eficient.

    RăspundețiȘtergere
  31. am si eu o intrebare,prietenul meu este internat in spital de 10 zile,de 4 zile ia si medicamente pe cale orala dar face febra foarte mare,nu ii scade febra,pana acum lua intravenos acum ambele.Zice ca nu mai poate,nu mai rezista :( este a doua oara cand face tbc.Acum 10 ani a facut si din nou boala a recidivat.Medici spun ca trebuie sa reziste,dar el spune ca nu mai are forta ,sunt disperata,tuberculoza este intr-o stare foarte avansata.Nu stiu cum sa il ajut

    RăspundețiȘtergere
  32. Salut..cu referire la tbc..nu e neaparat boala saracului, e din caza oboseli,fumatului,bauturii,anul trecut am fost depistat cu tbc am avut toate simptomele,am fost si eu la doctor,ma fugarit acasa am o mica raceala,dupa mam dus din nou si mam certat cu medicul de familie nu vroia sa imi dea trimitere,a zis ca nu am nimic,in sfarsit imi da trimitere ma duc fac raza direct mia zis o asistenta nu doc ca am sig tbc si sa ma duc la doc de specialitate ,doctorita 3 luni internat...am comvinso pana la urma sa stau acasa ca detin un apartament si locuiesc singur,azi fac 1 an si am facut raze a zis k nu mai am nimic ,dar mai am dureri in piept,si permanent imi vine sa scuip,cauza cred eu ca e din cauza fumatului...si inca un sfat cand luati tratamentul luati si pastile care potejeaza ficatu,rinichi....etc.Eu am facut piatra la rinichi.....ce pot sa zic nu e de speriat...si sunt oameni care se feresc cand aud ca ai tbc...

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna ziua! am avut si eu, din mare cunosc problema. Am o curiozitate: pot avea copii sanatosi daca am avut tbc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cat am fost in spital era un batran de 80 de ani era suspect ca ii revenise boala pe care o avuse la 30 de ani, atunci s-a vindecat a avut copii toate bune, iar la cateva zile a fost externat ca nu era vorba de revenirea TBC...nu iti fa griji nu are legatura cu copiii.

      Ștergere
  34. Aveti mare grija cei cu simptome care dureaza mai mult de 3 saptamani, eu am stat 3 luni pana ca boala sa imi fie depistata din cauza sistemului prost dar m-am vindecat complet, o radiografie nu strica niciodata daca tusea si starea de oboseala, transpiratiile nocturne tin mai mult de 2-3 saptamani.

    RăspundețiȘtergere
  35. Buna seara.Eam avut tbc acum 2 ani, am facut tratament 9 luni, nu 6, pt ca aveam ambii plamani foarte afectati, m am dus cam tz la spital, cand numai puteam sa dorm noaptea din cauza ca tuseam.M.am vindecat, dar am ramas cu sensibilitate , cum dau de aer rece cum tusesc( ma panichez de fiecare data cand incep sa tusesc, am senzatia ca recidiveaza boala , merg repede sa fac o radiografie...si tot asa) Pe langa sensibilitatea care mi a ramas, a mai ramas si frica de recidiva, care e groaznica...Dupa ce am terminat tratamentul, aproximativ 2 ani am inceput sa am grija de imunitatea mea la maxim, catina cu miere care e excelenta.Eu 2 ani nu am racit deloc.Pana cand intr o zi ,mai exact acum 3 sapt, am racit tare rau de tot.Am luat antibiotice, zinnat, mi a trecut raceala, dar am ramas cu tusea...tuse seaca...am facut radiografie, nu e nik, se vad intradevar sechelele tbc.ului, dar nu e nik activ..la regina maria am facut radiografia.Voi mai aveti probleme cu tusea, cei care ati avut tbc acum ceva timp????? Multumesc anticipat.Sanatate multa

    RăspundețiȘtergere
  36. Buna ziua..Eu am 22 de ani,sunt in spital de o saptamana si mi s.a spus ca am TBC.Sunt inca in faza de negare,mai sper la o minune care sa ma salveze,dar nimeni nu imi raspunde la anumite intrebari,nimeni nu incerca sa ma ajute sa inteleg in ce pericol ma aflu si cum o sa fac fata acestei boli,acum cand viata mea abia isi deschide portiile.

    RăspundețiȘtergere
  37. Eu nici pana acum nu stiu daca am avut sau nu, pentru ca eram trecuta ca suspect de TBC, se-ntampla in 97, iubitul meu facuse TBC de la raceli netratate, fumat intens si se presupunea ca as putea fi si eu infectata datorita contactelor sexuale, pe care le avuseseram inainte de a afla ca el este bolnav.. Am facut o radiografie, pe plamanul stang aparea ca o umbra, medicul a spus ca poate fi si de la raceli netratate, analizele de sange erau negative, bronhoscopia negativa, sputa fiind singura care a aparut pozitiva, nu am avut nici un simptom din cele pe care le descrieti. Mi s-a dat un tratament, dar cu mai putine medicamente, in fiecare zi, timp de 6 luni. De atunci urasc medicamentele si sucul tutti fresh.

    RăspundețiȘtergere
  38. buna ma numesc F.M.baietelul meu si fetita au fost depistati cu tbc anul trecut in noiemrie aminceput tratamentul pe 2 decembrie 2013 am urmat 6 luni fata a fost la un pas de hepatita din cauza tratamentului desi lua lif 52 si hepato iar baiatul o sesibilitate la stomac totusiin aprilie ni sa spus prima data ca sunt ok iar in septemrie anulacesta ni sa spus ca nici nu se main cunoaste nimis la plamani totusi traiesc cu o teama cumplita mai ales ca acum au racit umpic daca recidiveaza ce tratament urmeaza tot acela cu izo fifamp si celelante sau alta schema multumesc si sper sa aveti si pentru mine raspuns deoarece medicul spune ca e otul ok

    RăspundețiȘtergere
  39. Buna! Vreau sa va relatez in cateva cuvinte despre tatal meu care a fost bolnav de Tuberculoza. Eram cu familia acasa cand dintr-o data tatal meu a inceput sa expectoreze sange ( sa scuipe). Eu era primul an la scoala de asistente, invatam destul de bine ( dar din sperietura aia nu mai mi-am amintit decat ca e bine sa bea bauturi reci cu lingurita si geata pe torace). Am plecat la Spital . A facut ex. Sputa care a fost pozitiv. Mama a stat cu el in Spital multe luni. Din cauza Streptomicinei si Gentamicinei si-a pierdut o perioada auzul. Doctorii ne-au dat la toata fam. sa luam ca protectie Isoniazida 3 luni. In cele din urma a expectorat bucati mari de cheaguri iar doctorii i-au zis la mama sa se pregateasca ptr inmormantare ca nu mai duce mult...Dar minunea lui Dzeu a fost mare azi e in viata si-a recapat auzul si poate sa munceasca cat de cat ceva prin casa. Asa ca eu va incurajez si va spun ca daca Dzeu va da sanatate din nou sa-i multumiti. Fiti sanatosi !

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna! Aceasta saptamana am fost diagnosticata cu tuberculoza pleurala si sunt la primele zile de tratament. Astazi imi este a 5-a zi de tratament si observ ca decurge bine. Este foarte motivant sa citesti povesti asemanatoare care au un sfarsit fericit si sa te automotivezi ca si la tine o sa fie bine, desi la inceput crezi ca lumea se termina cand ti se spune acest diagnostic.. In timpul tratamentului cum vi-ati protejat ficatul, tratamentul prescris pentru lupta cu aceasta boala fiind destul de dur? Va doresc tuturor celor care va infruntati cu acest inamic multa putere, optimism, motivatie si credinta! Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  41. In urma unei operații la genunchi ,fiul meu in vârstă de 20 ani a fost diagnosticat cu tbc o sos ; cum , de ce , de unde ,n- am inteles ,pentru ca nu am primit nicio explicație validă în acest sens ; a urmat tratamentul timp de 8 luni ; a fost pe perioada foarte dificilă ,dar l am susținut cu toate puterile mele ,ca sa reusim sa o depasim cu bine .Ma intereseaza daca ati mai auzit de astfel de cazuri de Tbc ...Ma rog ca totul sa fie bine si tratamentul sa- si fi facut efectul !

    RăspundețiȘtergere
  42. Buna ziua, Acum 1 saptamana un amic tusea foarte tare si des si i-am recomandat sa mearga la spital; a fost diagnosticat cu TBC. Care este perioada de dupa expunere la care este recomandat sa se faca testele de TBC si care sunt aceste teste?
    Mersi,
    Andrei.

    RăspundețiȘtergere
  43. Daca termin tratamentul dupa cat timp am voie sa raman insarcinata??

    RăspundețiȘtergere
  44. M-a impresionat povestea ta . Şi eu mă tratez de tbc . Nimic nu merge cum trebuie , sunt la pământ cu moralul . Mă bucur sincer pentru cei care ajung la sfârşitul tratamentului cu bine . Pentru cei care ies învingători .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dupa ce am invins aceasta boala viata mea s-a schimbat.
      In prezent alerg la maratoane 21 de km, fac 50 de km pe bicicleta fara probleme, am un stil de viata exhilibrat si disciplinar. M-a schimbat boala asta, care m-a ales pe mine la o varsta asa de frageda cand nici nu stiam pe ce lume sunt. M-am tot intrebat, de ce eu? Trebuie sa fim pregatiti in viata pentru orice, iar cu rabdare, credinta si ambitie vom putea sa depasim orice obstacol.

      Ștergere
  45. Ma numesc Loredana, am 21 de ani, iar la varsta de 20 de ani am fost diagnosticata cu tbc. Am suferit enorm, viata mea s-a schimbat peste noapte. M-am rugat la D-zeu si ii multumesc pt toata puterea pe care mi-a dat-o.

    RăspundețiȘtergere
  46. Loredana, iti doresc multa forta interioara si vei vedea ca in timp vei ingropa aceste amintiri. Vor face parte din tine dar te vor face mai puternica! Iti tin pumnii!

    RăspundețiȘtergere
  47. O intrebare am si eu pt cei care au avut TBC- poti sa nu ai transpiratii nocturne dar sa ai dureri intercostale?

    RăspundețiȘtergere
  48. Ma numesc Diana si urmez de mai bine de 2 luni tratamentul pt tbc. Am depistat boala dupa ce am dus pe picioare o tuse seaca de mai bine de 1 luna si apoi am scuipat cu sange. Asa am ajuns la urgenta unde mi s-a facut o radiografie si mi s-a pus diagnosticul de tbc pulmonar. In prima saptamana am luat si Codeina pt tuse si nu mai tuseam asa. acum am observat ca iar incep sa tusesc, vi s-a intamplat si voua ca tusea sa reapara in timpul tratamentului? cum e vara si e cald, mai transpir/ma incalzesc si cateodata stau asa, poate fi asta cauza... Va doresc multa sanatate si multa putere sa invingeti aceasta boala! :)

    RăspundețiȘtergere
  49. Un prieten de al meu a fost diagnosticat cu TBC, eu am petrecut timp cu el si imi e frica sa nu ma fi condaminat si eu.. Ce pot face ? Cam in cat timp imi vor aparea simtomele? daca vor aparea?

    RăspundețiȘtergere
  50. Bună seara! Băiatul meu în vârstă de 18 ani jumate de curând a facut o radiografie pulmonara și în urma ei a fost diagnosticat ca fiind suspectat tbc, nu are nici o simtoma ca ar avea ,are o pata pe plămânul stang, refuz sa cred ca ar putea avea. . .Se poate pune un diagnostic pe baza unui radiografi? Este normal sa i se facă 3 radiografie intr-o singura zi?În urma cu 3 ani a avut pneumonie tratata în spital este posibil sa fi rămas pata pe plămânul stang de atunci? E același. . .Va rog frumos spuneți -mi și mie dacă ați trecut prin așa ceva. . .Va mulțumesc. . .

    RăspundețiȘtergere
  51. Bună seara! Băiatul meu în vârstă de 18 ani jumate de curând a facut o radiografie pulmonara și în urma ei a fost diagnosticat ca fiind suspectat tbc, nu are nici o simtoma ca ar avea ,are o pata pe plămânul stang, refuz sa cred ca ar putea avea. . .Se poate pune un diagnostic pe baza unui radiografi? Este normal sa i se facă 3 radiografie intr-o singura zi?În urma cu 3 ani a avut pneumonie tratata în spital este posibil sa fi rămas pata pe plămânul stang de atunci? E același. . .Va rog frumos spuneți -mi și mie dacă ați trecut prin așa ceva. . .Va mulțumesc. . .

    RăspundețiȘtergere
  52. Bună seara! Băiatul meu în vârstă de 18 ani jumate de curând a facut o radiografie pulmonara și în urma ei a fost diagnosticat ca fiind suspectat tbc, nu are nici o simtoma ca ar avea ,are o pata pe plămânul stang, refuz sa cred ca ar putea avea. . .Se poate pune un diagnostic pe baza unui radiografi? Este normal sa i se facă 3 radiografie intr-o singura zi?În urma cu 3 ani a avut pneumonie tratata în spital este posibil sa fi rămas pata pe plămânul stang de atunci? E același. . .Va rog frumos spuneți -mi și mie dacă ați trecut prin așa ceva. . .Va mulțumesc. . .

    RăspundețiȘtergere
  53. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  54. salutare!acum 3 saptamani am fost depistat cu tbc,singurul simptom care m-a facut sa merg la doctor au fost cateva picaturi de sange scuipate intr-o dimineata dupa somn,mentionez ca nu am fost racit si nu sunt racit,intrebarea mea e urmatoarea:tinand cont ca intru in a 4-a saptamana de tratament,mai exista vreun risc de a imprastia virusul?inca un mic detaliu,sputa,pe parcursul celor 3 zile de analiza ,a iesit negativa!

    RăspundețiȘtergere
  55. Am fost depistată cu în 3 iulie suspecta tbc în urma unei radiografii m am internat în spital totul a ieșit negativ inclusiv aspirația din bronhii. Diagnosticul este fibrotorax sechelar post tbc. Am urmat o luna tratamentul de tbc cu 10 pastile după care am făcut diaree și hepatita medicamentoasa. ... mă chinui rău cu acest tratament. Este normal sa fac tratamentul dacă este post tbc?

    RăspundețiȘtergere
  56. Azi am fost diagnosticat cu Tuberculoză Pleurală adică plămânii sunt curați, e ceea ce se cheamă Extrapulmonar. Mâine dimineață încep tratamentul care va dura 6 luni. Sunt internat de 13 zile într-un spital din Spania, in carantină. In cazul meu a durat mult punerea diagnosticului: am facut radiografie, mi s-a extras lichid din pleura, apoi analize de sânge de vreo 4 ori, apoi tomografie TAC, Azi dimineață Biopsie Pleurală și mi-au scos tot lichidul cam 1.5 L. Mâine încep tratamentul și poimâine plec acasă. S-a stabilit că nu sunt contagios pentru că e Extrapulmonar. Am vrut doar să scot in evidenta faptul că uneori se descoperă greu această boală, și simptomele diferă. De exemplu eu nu am tușit aproape deloc. În schimb am pierdut 6 kg, am avut stari febrile, transpiratii si frisoane îndeosebi noaptea si principalul meu simptom... Oboseala. Mâine incep cu pastilele și sunt hotărât sa dobor boala. A.... Am 37 de ani. Numai bine și multă sănătate tuturor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multa sanatate. Probabil ca ti a facut quantiferon test. Dar chiar nu stiu daca dupa tratament testul acesta iese tot pozitiv /asa am auzit. Mi se pare f aiurea chestia asta, mai ales ca cei din afara tarii cer tot timpul acest test.

      Ștergere
  57. buna am 29 de ani acum doi ani inainte de nunta cu o luna ma simteam rau slabisem mult aveam febra tuseam credeam ca e de la stresu dinaintea nunti ..dar am mers la doctoe miau dat tratament pt bronsita desi nu ma durea gatu ..dupa nunta ma simteam tot mai rau am mers la alt medic la fel si el mia dat tratament de bronsita dupa doua saptamani de la nunta am mers din nou la alt medic care mia spus ca am aprindere de plamani dar deja ma simteam ft rau abia puteam sta pe picioare ..si asta tinand cont ca eu munceam cate 14 ore deci eram ft activa ...la o luna dupa nunta an mers la spital tbc acolo miau spus ca din pacate sunt ft grav aveam o gaura aproape o treime din plaman ...si ca dc nu va da roade tratament va trebui Operat ...am crezut ca inebunesc fiind proaspat maritata sa stau trei luni in spital a fost un chin...dar am trecut peste...tbc nu se ia asa usor cum cred alti ...ai nevoie de multa diciplina si de vointa ....eu am reusit sa invimg boala si datorita mie nu am ajuns la operatie pt ca sunt ft ambitioasa ...si nu toti pacienti au la fel simtomele...da boala poate recivida dc nu avem grija si si cu sechele se ramane dad depinde de gravitatea boli ...sper sa fiti puternici sa treceti peste multa sanatate si curaj

    RăspundețiȘtergere
  58. buna dupa 3 saptamani de tratament nu mai esti contagios deci nu mai transmiti boala dar sputa poate sa devina pozitiva si dupa 3 luni deci trebuie avut grija ...multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  59. da poti avea dureri intercostale eu am fct hernie intercostala din cauza tusei si te tine vreo 2 luni ...dar spunei la doctor si iti va da calmant si unguent

    RăspundețiȘtergere
  60. buna da e posibil sa se vada la radiografie tbc dar trebuie facute si analize si sputa ca sa fie sigur ...poata sa fie si pata de data trecuta pt ca bacilul kock nu maoare dupa tratament intra doar in stare latenta din pacate e o boala ce poate reveni ...da este normal sa ii fc trei radiografi si ii vor mai fc multe

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna ziua,

    Va rog, daca puteti sa ma lamuriti intr-o problema:un prieten de al meu locuieste in Italia de 10 ani , iar in urma cu o saptamana a facut nu test TBC - quantiferon,

    In urma testului a avut interferon gama 0.88; nill 0.078 si mitogen 10. Cat de grav este? Inseamna ca are TBC? Precizez ca nu are niciun simptom, a facut testul in urma unui program de rutina. Acum il pun sa repete testul si apoi sa faca si altele. Este in regula? Adica daca a iesit pozitiv quantiferon-ul este posibil sa fie o eroare?

    Va multumesc anticipat.

    P.S este f speriat si m am gandit ca il pot linisti cumva daca primesc un raspuns de la dvs.

    RăspundețiȘtergere
  62. doamne daca existi in sufletele oamenilor salveaza pacatosii de 3 calai popa [preot] doctor [medic] gropar amin odata ce un om este bolnav si considera ca este sanatos dupa o anumita perioada se inseala boala poate recidiva dupa o anumita perioada de timp

    RăspundețiȘtergere
  63. buna ziua am avut tbc am luat tratament 10 luni de zile la ultimul control miau iesit analizele bine dupa 10 luni am fost la un alt control nu am nici o simtoma doar ca pe radiografie inca apare locul acela unde a fost localizata boala este ceva grav este posibil sa fi recidivat?

    RăspundețiȘtergere
  64. Am 22 de ani,iar in urma cu 3 luni am fost diagnosticata cu pleurezie tuberculoasa.. Sunt in cea de-a doua faza a tratamentului . totu a decurs bine,dar in urma cu o saptamna am inceput sa resimt o vibratie ,sau mai bine spus senzatia ca ceva plesneste in interiorul plamanului,in timp ce trag aer in piepet. As vrea sa stiu,daca cineva a mai trecut prin asta in timpul tratamenului, si daca e vorba doar de sechelele pleureziei ,si nu de o recidiva a lichidului.

    RăspundețiȘtergere
  65. Salut. Sunt in a 6 a luna de tratament , iau doar hidrazida si izoniazida. Inca nu mi -au disparut transpiratiile nocturne. Este normal asa ceva ?

    RăspundețiȘtergere
  66. Salut. Ma numesc cristi si am 32 ani. Acum 4 ani am fost diagnosticat cu tbc. Si m-am internat imediat. Pe atunci baiatul meu avea carsta de 2 ani. Am luat tratamentul 6 luni de zile desi am stat in medical 10 ca sa i-mi revin la greutatea normala. Pot spune ca acum ma simt foarte bine desii obosesc mai repede ca inainte. Nu stiu cum ati reusit voi dar la mine a fost foarte nasol mai ales cu jobul. Pana sa ma inbolnavesc lucram la o renumita firma de la noi din tara si din lume pot spune. Eram apreciat si chiar avansasem in functie. Dar de cand m-am reantors parca aveam ciuma nu mai spun ca atunci cand sau facut primele disponibilizari am fost primul pe lista desi nu aveam greseli la locul de munca si i-mi faceam treaba cum trebuie. Momentan lucrez in dragonul rosu fara carte de munca(ceea ce mie nu imi comvine) dar nu am ce sa fac deoarece la cele mai mici analize cicatricile de pe plamani se vad si nimeni nu vrea sa ma angajeze. Pe santier nu ma pot duce deoarece nu mai rezist la eforturi fizice indelungate si etc. Asa ca da e o tara de tot rahatul cu niste oameni pe masura. Am stat 3 saptamani internat in spital si pot spune ca nici macar un telefon de la rude nu am primit nu mai zic de la prieteni ca sa vada cum ma simt. Ce e de facut? Acum tre sa fam in cap la oameni ca sa cadtigam bani? Ca de angajat nu mai pupam

    RăspundețiȘtergere
  67. Buna seara!am fost bolnav acum 2 ani de tbc si am stat 2 luni in spital...simptome am.avut transporam.f.mult si ma.simteam.f obosit tuseam mult. plus ca aveam o durere f puternica in piept si in spate.pe perioada tratamentului m am simtit f bine si numai fumez de atunci de baut nici nu se pune problema.ultima oara am facuy radiografie in august 2015 torul a iesit f bine .de ieri am observat ca in timp ce ma oracaiam ca simtetam o flegma in gat am eliminat cateva firicele de sange in sputa.credeti ca e posibil sa recidiveze boala?nu am absolut niciun simptom nu sunt racit nu nimic ma simt f bine.multumesc si astept un raspuns urgent

    RăspundețiȘtergere
  68. Nu cred, ar trebui sa aveti simptomele bolii. Firicelele de sange pot fi din laringe, amigdale, gingii...

    RăspundețiȘtergere
  69. Buna ziua! Eu am 24 de ani si am fost diagnosticat foarte greu , dupa aprox. 3 luni de analize si investigatii.In urma unei raceli cu tuse puternica, am facut o radiografie din proprie initiativa si medicul radiolog a pus suspiciunea de TBC.Asta se intampla la inceputul lunii iulie ,anul trecut. Dupa aceasta suspiciune au urmat investigatii, am fost vazut de 3 medici specialisti, de 2 medici de familie si un medic , prieten.Specialistii au spus ca este un infiltrat in LSS,dar toate analizele au iesit negative. Abia dupa 2 luni, in laborator analiza luata la bronhoscopie, a dat rezultatul ca ar fi TBC, ceva putin ,dar era.Eu nu am avut simptomatologia clara, doar ca nu am scapat definitiv de tuse.Pana s-a pus diagnosticul am facut 2 radiografii, un examen radioscopic si un CT pulmonar.Dupa 2 luni de tratament, iar m-au obligat sa mai fac o radiografie si dr.care a vazut-o a spus ca nu se mai vede nimic. La 4 luni am inteles ca iar trebuie sa fac radiografie. ESTE NORMAL sa fac atatea radiografii? Nu este periculos? Am citit despre TEST QUANTIFERON...a facut cineva? este concludent??? Va multumesc anticipat! Doamne ajuta, tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  70. Oare este normal ca dupa 4 luni si jumatate de tratament sa nu dispara complet tusea? Multumesc anticipat!

    RăspundețiȘtergere
  71. Multumesc si felicit pe cel care a initiat acest blog, fiindca ajuta foarte mult pe cei care se confrunta cu aceasta boala, nu tocmai usoara...Putere si vointa multa, sprijin din partea celor apropiati si mai putin apropiati si Dumnezeu ne va ajuta pe toti...In ce priveste schimbarea mentalitatii, e destul de greu, insa zilnic auzi de bacterii si virusi care ataca dur si iremediabil. Macar acestei bacterii i s-a gasit leacul.Sa fim optimisti si sa nu dramatizam excesiv. Dumnezeu ne trimite cate-o boala, fiindca ceva in viata noastra nu se derula normal, dupa randuiala si ne avertizeaza intr-un fel ca trebuie sa ne schimbam modul de a gandi si de a trai. Numai bine , tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  72. Buna ziua!Am 22 de ani si cu 3 luni in urma am fost depistata cu tbc-mdr,a fost foarte greu sa realizez, am stat 2 saptamini in spital dupa care am venit sa ma tratez ambulator, 2 luni am luat medicamentele regulat dupa care am incetat deoarece era insuportabil nu mai puteam ,sunt casatorita si am o fetita de 2 ani, zi de zi ma gindesc si ma tem ca intr-o zi poate sa se intimple ceva grav..nustiu ce sa fac si cum sa procedez..?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Roaga-te si nu renunta la lupta nicidecum!Pentru tine am scris si mai jos.Eu am 4 luni si jumatate de tratament si fiecare zi trece cu speranta si vine alta...

      Ștergere
    2. Daca nu mai poti sub nicio forma continua tratamentul alopat, cauta un dr. bun homeopat si fa un tratament homeopat, dar nu renunta pana cand afli ca te-ai vindecat.Doamne ajuta!

      Ștergere
    3. E foarte importantă continuarea tratamentul deoarece doar atunci poti sa spui ca te-ai vindecat. Altfel ,Riști sa o iei de la capăt,iar tratamentul este si mai greu si pe o perioada si mai îndelungata. Eu mai am puțin pana la terminarea tratamentului de 6 luni si tot am o frica de recidiva din păcate.

      Ștergere
    4. nu tb sa intrerupeti tratamentul!

      Ștergere
  73. Cum ai renuntat dupa 2 luni? Trebuie sa vorbesti cu dr . sa reiei tratamentul, fiindca dupa 2 luni vei lua mult mai putine tablete si doar de 3 ori / saptamana.Trebuie sa iei Liv 52 pt. ficat, omeran sau alt protector pt. stomac si eu am mai luat EUBIOTIC pt. ca am avut probleme cu tranzitul intestinal, practic am facut diaree si cu regim si Eubiotic am rezolvat si prb. asta. De asemenea,Vit.B6.Pentru intarirea sistemului nervos si imunitar iti mai recomand si Laptisor de matca (in doza de pe prospect). Curaj si nu renunta! E mai greu sa traiesti cu spaima ca poti face rau celor din jur si tie insati...Vorbeste urgent cu medicul tau sau cu alt medic si reia tratamentul.Este grea aceasta boala, dar se trateaza.Gandeste-te la cei care au boli si mai grele si cu sperante mici de viata si tot lupta! Roaga-te, du-te si la preot si sfatuieste-te cu el. spovedeste-te si vei reusi. Doamne ajuta!

    RăspundețiȘtergere
  74. Salut,si eu am fost diagnosticata cu Tbc si mai am 2 saptamâni de tratament pana la sfârșitul celor 6 luni si inca tot simt un deranj la plămânul la care am avut problema. E normal sa mai simți asta ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aceeasi intrebare mi-o puneam si eu, fiindca mai am o luna de tratament si inca mai tusesc putin si cand m-a ascultat dr. la plamani a mai auzit putin murmur.Si eu ma gandeam ca nu ar trebui sa nu mai am niciun simptom.Poate ne mai impartaseste cineva cum s-a simtit la finalul tratamentului.

      Ștergere
    2. Eu sunt in a 10-a luna de tratament, deoarece pe langa tbc am si diabet, am avut o forma aparte de tbc caruia ii trebuia undeva in jur de 8 luni tratament, pentru a nu recidiva tbc-ul din cauza diabetului mi sa prelungit tratentul cu inca 2 luni. Mai am 2 saptamani si termin vom vedea dupa ce se va intampla

      Ștergere
    3. Eu sunt in a 10-a luna de tratament, deoarece pe langa tbc am si diabet, am avut o forma aparte de tbc caruia ii trebuia undeva in jur de 8 luni tratament, pentru a nu recidiva tbc-ul din cauza diabetului mi sa prelungit tratentul cu inca 2 luni. Mai am 2 saptamani si termin vom vedea dupa ce se va intampla

      Ștergere
  75. Oameni buni e normal sa mai simtiti la plamani un disconfort foarte mult timp...eu am avut tbc acum.2 ani si dupa tratament a fost ok insa mai aveam stari si stari parca transpiram nu piteam.respira normal aveam un disconfort dar dr mi au spus ca e ceva normal asa am sa simt mult timp plamanii nu mai sunt ce au fost...e normal.tr sa ne rugamnla D zeu caci e i boala urata si da tw faci bine dar eu ma gandesc cu groaza daca recidiveaza daca racesc de ce racesc ai imi pun multe semne de intrebare.acum din oacate tatal meu este bolnav de tbc la el este altceva a avut o viata urata caci asa a vrut prin alcool tigari si mancare superficiala.nu a avut deloc grija de el nu lua medicamente mai deloc insa eu ?da eu am dus o viata echilibrata doar fumat si fara alcool insa munca ma ingenunchiat praful inghitit si curentul pe care l am indurat..noptile pierdute caci lucram in ture de noapte mult toate s au adunat si mi au facut rau.dar cu ajutorul lui D zeu sunt bine dar sper sa nu se intample.mai tarziu sa se imbolnaveasca si sotia si copilul caci atunci ....nu am cuvinte ce sa mai zic.sanatate multa va doresc din suflet si haideti sa dam uitarii acestei boli urate...

    RăspundețiȘtergere
  76. Oameni buni e normal sa mai simtiti la plamani un disconfort foarte mult timp...eu am avut tbc acum.2 ani si dupa tratament a fost ok insa mai aveam stari si stari parca transpiram nu piteam.respira normal aveam un disconfort dar dr mi au spus ca e ceva normal asa am sa simt mult timp plamanii nu mai sunt ce au fost...e normal.tr sa ne rugamnla D zeu caci e i boala urata si da tw faci bine dar eu ma gandesc cu groaza daca recidiveaza daca racesc de ce racesc ai imi pun multe semne de intrebare.acum din oacate tatal meu este bolnav de tbc la el este altceva a avut o viata urata caci asa a vrut prin alcool tigari si mancare superficiala.nu a avut deloc grija de el nu lua medicamente mai deloc insa eu ?da eu am dus o viata echilibrata doar fumat si fara alcool insa munca ma ingenunchiat praful inghitit si curentul pe care l am indurat..noptile pierdute caci lucram in ture de noapte mult toate s au adunat si mi au facut rau.dar cu ajutorul lui D zeu sunt bine dar sper sa nu se intample.mai tarziu sa se imbolnaveasca si sotia si copilul caci atunci ....nu am cuvinte ce sa mai zic.sanatate multa va doresc din suflet si haideti sa dam uitarii acestei boli urate...

    RăspundețiȘtergere
  77. Salut , va saluta tot o persoana cu Tbc :) , sunt in a 4-a saptamana de tratament si ii multumesc lui Dumnezeu ca sunt bine , eu am fost diagnosticata cu bronsita si tratata 1 luna cu antibiotice injectabile fara analize sau raze , asa devenind cobai :) ! Dupa verdictul de tbc , 15 feb 2016 am ramas internata pana ieri :) ! Insa tbc-ul se vindeca , pacat ca sunt si oameni cu o judecata aparte :) ! Sanatate va doresc si sa aveti grija de voi :* ! Lore , 26 ani , Cluj

    RăspundețiȘtergere
  78. Salutare de la malul marii . Din proprie experienta pot sa spun ca difera de la persoana la persoana simptomele si boala asta de tbc . la 20 de ani fiind militar in termen am facut o raceala , am mers la infirmerie si doctorul ala din unitate cu grad de nu stiu ce colonel mi-a dat aspirina . bineinteles ca dupa vre-o 2 saptamani de tratament asiduu cu aspirina eram exact la fel ca in prima zi . am fost din nou la doctorul unitatii si mi-a prelungit reteta :)) . Dupa aproximativ o luna de zile au venit niste medici sa ne faca control medical . La 2 saptamani dupa faza cu controlul ma cheama locotenentul in birou (mai aveam 1 luna pana la eliberare ) si ce sa vezi : "ba baiatule ai ceva probleme la plamani asa ca trebuie sa mergi la spital sa faci mai multe analize" . Ajuns la spital , facut analize si bammmm : "ai tbc" ..am stat 3 luni in spital si apoi alte 6 luni tratament acasa , dupa care la final mi s-a spus ca sunt in regula , vindecat . Din anul 2001 de cand am terminat tratamentul am continuat sa fumez ca un nebun minim 1 pachet pe zi , nu prea am dat importanta ca am fost bolnav sau ca voi recidiva . Acum 4 luni de zile am zis stop fumatului , am reusit sa ma ingras cu vre-o 10 kg instant si chiar ma felicit pentru alegerea de a renunta la fumat deoarece viata mea s-a schimbat : mananc dimineata (2-3 ori pe saptamana , 20 de ani cat am fumat nu stiu daca am mancat de 5 ori dimineata ) , aproape am renuntat la cafea ( de la 4-5 cafele pe zi am ajuns la 1 pe zi ) . Fericirea mea a durat pana acum vre-o saptamana cand in urma unei raceli am observat ca o data sau de 2 ori pe zi dupa ce tuseam scuipam sange ..am asteptat sa imi treaca raceala si m-am infiintat la medic . Clipele acelea dupa ce am facut radiografia pulmonara si pana la verdictul medicului mi s-au parut o vesnicie , bineinteles ca in afara de frica rezultatului (citisem pe internet ca daca esti recidivist si scuipi sange esti ca si terminat ) stateam si ma gandeam ca viata mea cel putin 1 an de zile o sa fie un calvar . In clipa in care doctorul se uita pe radiografie si asteptam resemnat sa cada lama ghilotinei am trecut de la agonie la extaz cand mi-a spus ca nu se vede nimic anormal la plamani . Am 36 de ani si abia de 4 luni am ajuns la concluzia ca , corpul este si trebuie tratat ca un templu ..mai bine mai tarziu decat niciodata . Multa sanatate va doresc ! Silviu .

    RăspundețiȘtergere
  79. Salut. Vreau să iau legătura cu tine pentru a vorbi despre această experiență. Dacă nu-ți poți da datele e contact, scrie-mi la adresa danbrumar@yahoo.com. Mersi.

    RăspundețiȘtergere
  80. Am 28 ani si anul trecut am fost diagnosticata cu tbc. A fost greu, dar acum ma bucur ca am avut puterea sa trec peste. Ceea ce si mie si oricarei persoane care a fost bolnava de tbc ii este teama, este sa nu se imbolnaveasca din nou ... intrebarea mea este, cum ne putem apara de aceasta boala nemiloasa, de ce nu exista nimic preventiv???? Cum personalul spitalelor cu astfel de pacienti nu se imbolnavesc? Penteu ca ei sigur iau ceva de preventie, insa fara a da si celor care vor sa ia un astfel de tratament preventiv. Cei de la sanatate ca nu fac nimic in privinta asta, desi sunt stiri ca e ingrijorator ca tot creste nr de bolnavi tbc. Mentionez ca eu nici nu am fumat, nici nu am baut, am avut o viata normala, mergeam la sala si ma simteam perfect. Un singur simptom am avut, dupa o raceala am ramas cu o tuse seaca si de acolo am facut analizele necesare care mi-au dat vestea cumplita. Din pacate nu am avut de ales daca sa ma internez sau sa stau acasa ... sanatate tuturor

    RăspundețiȘtergere
  81. Salut. Astăzi am mers cu trenul și am stat în compartiment cu o persoana care avea tbc. Am stat în jr de 2 ore. Vreau sa știu dacă de la perioada asta exista riscul sa iei virusul. Mulțumesc.

    RăspundețiȘtergere
  82. Pentru tine cel(cea) care ai stat in compartiment cu un bolnav de tbc nu stiu exact ce sa iti spun . Stiu ca virusul este luat de aproximativ 1 persoana din 3 si ca la multe persoane sta in stare latenta fara a afecta persoana respectiva in vre-un fel pe parcursul vietii. Am citit ca fumatul este cauza a 80% dintre posibilitatile imbolnavirii cu tbc , apoi stilul de viata (mancat , dormit ) stat in frig ..etc (desigur acestea au un grad mai mic de imbolnavire ) . Pentru interlocutoarea de mai sus stiu urmatoarele : doctorii se vaccineaza anti tbc dar sa stii ca nu intotdeauna scapa de boala . In anul 2000 cand am fost internat in spital aveam coleg de salon un doctor. Imi pare rau ca ai contactat boala desi nu fumezi .. uneori , din pacate boala ne alege pe noi , iar noi nu gasim o explicatie logica si ne intrebam : de ce tocmai mie? .

    Multa sanatate va doresc . Silviu


    Pps: danbrumar@yahoo.com Experienta mea am relatat-o mai sus : am fost bolnav , dupa refacere nu m-am menajat deloc si am fumat pana acum 4 luni iar acum 2 saptamani cand am scuipat sange am crezut ca "sunt pe faras" Se pare ca corpul meu nu a fost de acord si a fost doar o alarma falsa ..si tot de atunci am inceput un alt mod de viata impins si de frica . Cat despre partea psihologica, pot spune ca a fost un adevarat calvar si cu siguranta nu vreau sa impartasesc acele ganduri ;) .

    RăspundețiȘtergere
  83. Salut! Acum 4 luni am fost diagnosticat cu virusul BK, i-au in continuare tratamentul fara intreupere. De aproximativ o saptamana tot am dureri, un fel de usturime in piept constant, medicul pneumolog care ma supravegheaza pe parcursul tratamentului mi-a zis ca sunt normale durerile respective. Nu stiu ce sa cred, sincer mie nu mi se par normale. La recoltarea de sputa totul este in regula si tratamentul imi merge bine. Cineva a avut astfel de simptome adverse in timpul tratamentului ? Si inca ceva, dupa terminarea tratamentului, pe radiografie se mai vad pete ? raman sechele ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna si eu am 2 luni de tratament si ma doare in piept ...dar este normal sa te doara...lucreaza pastilele, depinde de organism si de cum de ingrijesti, vindecarea poate fi 100%...
      Este foarte greu :(...mi sa luat de atatea pastile, dar dabia astept sa se faca 6 luni si sa termin ...

      Ștergere
  84. Salut am 24 de ani si eu am fost diagnosticat cu TBC . De 2 saptamani am inceput si eu tratamentul , pana sa depistez ca am tbc eu nu am avut nici o stare din una specifica a acestei boli , de camd am inceput tratamentul uneori ma simt lipsit de puteri , se poate sa fie din cauza tratamentului ? Deoarece cum va spuneam inate sa aflu de aceasta boala si sa incep tratamentul nu avem aceasta simptoma . A mai patit cineva la fel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da,e ceva normal să fi așa la început pt ca tratamentul lupta cu boala,esti în faza de atac,vei vedea că în timp îți vei reveni si te vei simți din ce în ce mai bine....e foarte important ce iei pt ficat ATENTIE!îți recomand să iei silimarină e mai bun ca orice si sa nu uiți si de stomac pe tot parcursul tratamentului eu am luat ranitidina pe mine ma ajutat......Îți doresc să te faci bine si sa nu renunți la tratament sub nici o forma.....și mie mi-a fost greu dar acum e bine mai am de luat 2 zile și am gatat după 7luni de tratament destul de grele....Sănătate!

      Ștergere
    2. Da,e ceva normal să fi așa la început pt ca tratamentul lupta cu boala,esti în faza de atac,vei vedea că în timp îți vei reveni si te vei simți din ce în ce mai bine....e foarte important ce iei pt ficat ATENTIE!îți recomand să iei silimarină e mai bun ca orice si sa nu uiți si de stomac pe tot parcursul tratamentului eu am luat ranitidina pe mine ma ajutat......Îți doresc să te faci bine si sa nu renunți la tratament sub nici o forma.....și mie mi-a fost greu dar acum e bine mai am de luat 2 zile și am gatat după 7luni de tratament destul de grele....Sănătate!

      Ștergere
  85. Buna!Si eu am TBC,am terminat tratamentul de 6 luni ,au spus ca ma vindec bine, dar pot vedea daca m-am vindecat debia dupa un an.Am o saptamana de cand am terminat si tot ma doare plamanul acolo unde am avut pata de Tb si pneumonia (plamanul drept jos), oare e normal? si cand simt frig ma intepaa in piept , dar mai mult spre stanga,parca e inima(dar inima nu inteapa) uff imi este frica sa nu imi treaca sau ceva, daca durerire tot exista,stiu ca acum dupa tratament sunt mult mai sensibila la plamani, dar tot speriata sunt,in rest ma simt f bine:D, adica nu mai tusesc, decat daca dau de frig , nu mai transpir, nu mai obosesc asa de tare, de manncat tot nu mananc , dar asa am fost mereu, am mancat putin si nu foarte des:)) Daca cineva s-a mai confruntat cu aceasta problems,va rog spuneti-mi , oare e normal? se prinde acolo rana de la tb , sau cicatricea aia?

    RăspundețiȘtergere
  86. http://features.decatorevista.ro/boala-tacerii

    RăspundețiȘtergere
  87. Cum e cu internarea? Se ramane imobilizat in pat in timpul celor 4-5 saptamani ca se administreaza medicamentele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica in spital persoana bolnava poate sa se duca singura la wc la plimbare?

      Ștergere
    2. In mod normal da...se poate descurca sg.eu am stat in spital 35de zile.aprope toti pacienti de acolo se descurcau sg.am vazut decat 2 batranele care au avut nevoie de insotitor..dar banuiesc ca din cauza varstei si probabil mai erau si suferinde de altceva.multa sanatate

      Ștergere
    3. Daca numarul de microbi din sputa nu e mare, poti fi lasat chiar din prima zi acasa sa iti faci tratamentul, cu conditia sa locuiesti singur sau cu un membru al familiei care oricum a fost expus deja la boala ta. Si bineinteles sa iti iei zilnic pastilele, disciplinat. Multa sanatate

      Ștergere
  88. Buna!!si eu sunt bolnava de tbc pulmonar nodular.am ajuns la a 64 zi de tratament,am intrat la faza de 3\7,insa de vreo 2 3 saptamani nu pot dormi noaptea,nu mai am pofta de mancare,greata si ma dor foarte rau articulatiile..in special gleznele,genunchi si umerii.astazi am fost la control si mi'au spus ca radiografia e mai ok decat luna trecuta si ca simptomele care le am sunt din cauza medicamentelor.din cauza greturilor imi este greu sa iau medicamentele si ma deprima faptul ca timp de o luna si jumatate a fost bine si acum parca e din ce in ce mai greu.imi e frica sa nu imi afecteze si rinichi ptr ca am inteles ca rifampicina cauzeaza mai ales ca eu am un sindrom nefrotic cronic.si mai am o intrebare..vi s'a intamplat cumva sa va opreasca ciclul menstrual?miltumrsc frumos.multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Medicamentele pot sa întârzie ciclul, dar nu sa-l opreasca

      Ștergere
  89. geo: Salut,las si eu un mesaj pentru cei care au boala asta nenorocita,eu sunt nefumator,nu am fumat niciodata si am 35 de ani,am luat boala asta cu rezistenta la medicamente mdr-tb de la un fumator,m-am trezit pe cap cu mdr-tb fara sa fi fumat.Daca aveti tbc simplu fara rezistenta la medicamente urmati tratamentul pana la ultima pastila,nu incepeti sa aruncati pastilele când va simtiti bine,lasati naiba tigarile si bautura,eu am 35 de ani si nu am murit ca nefumator,pot sa traiesc si fara tigari,daca urmati tratamentul scapati de tbc.Este mai complicat daca aveti mdr-tb,daca prima oara ati avut tbc simplu si nu ati respectat tratamentul este posibil sa recidivati in mdr tb,adica bacteria aceia nu este neutralizata de unele medicamente,eu am fost internat prin anul 200? la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” sectia mdr-tb,am inghitit cate un pumn de medicamente aproape 2 ani si dupa cum vedeti inca mai respir dupa 11 ani,nu am acceptat sa fiu operat si sa mi se extirpeze bucati din plamant deoarece am crezut ca o sa ajung invalid si nu mai sunt bun de nimic,trebuie sa va tineti de tratament si sa le luati in fiecare zi.Respectati tratamentul altfel o sa va para rau si o sa ajungeti sa luati pastile 2 ani.As mai avea ceva de spus in legatura cu personalul din dispensarele astea Tbc din provincie,am fost la control in 2016 sa vad daca sunt plamanii ok deoarece eu sunt alergic la acarieni si unele simptome sunt asemanatoare cu boala tbc,am solicitat raze si sputa,doamna de acolo a ras la mine si mi-a spus ca nu trebuie sa dau sputa,bineinteles ca se discuta cu usa deschisa acolo si cu voce tare,adica toata lumea de pe hol aude ce diagnostic ai ca in evul mediu,a trebuit sa ii ascult tampeniile,aberatiile vreo 10 minute(asistenta:"tu nu cunosti boala si trebuie sa inveti despre ea") ca sa o conving sa pot da si sputa, daca dupa 2 ani de tratament eu nu cunosc boala asta cine o mai cunoaste, razele si sputa au iesit ok dar esti tratat cu superficialitate in aceste dispensare,doctorii se cam feresc sa intre in contact cu tine,se dicuta prin asistente,probele de sputa le duci personal in frigiderul acela ptr analiza,nici macar nu au manusi,te trimite pe tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Anonim,eu am urmat tratament de prima linie timp de 10 luni pt tbc renal insa fara antibiograma facuta..asa orb.nu m am simtit bine in timpul tratamentului.acum..dupa 8 luni de cd am terminat tratamentul au revenit durerile de rinichi.am fost internata in fundeni di pe partea lor sunt ok..nu imi ramane decat sa mi fac probe bk pt urina,insa iese f greu in urina deoarece se excreta putini bacili.teama mea este sa nu fie rezistenta la antib de prima linie��daca ma poti ajuta cu niste sfaturi..te rog scrie mi aici si poate ne auzim la telefon

      Ștergere
    2. Geo:buna, tratamentul trebuie luat in fuctie de antibiograma, daca ai rezistenta la un medicament acesta nu isi face efectul și îl iei degeaba, iti mai strici si ficatul, la inceput am luat timp de o luna tratament aiurea pana a sosit antibiograma si dupa aceea mi-au schimbat medicamentele, te sfatuiesc sa respecti tratamentul, daca te simti rau din cauza la unele medicamente poti sa intrebi doctorul daca are un inlocuitor pentru acel medicament, eu am avut probleme din caza la kanamicina, am fc destule injecții (îmi piuiau urechile si nu mai auzeam bine) , injectiile alea mi-au afectat auzul in proportie de 10%,de la etionamida aveam stari de voma si amețeli, nu stiu nimic despre tbc renal, eu am avut pete si mici noduli pe un plaman, am ramas cu sechele calcificate, am luat tbc cu rezistenta de la un bolnav cu tbc rezistent la medicamente, cel mai bine este sa vorbești cu un doctor, eu am fost rezistent la mai multe medicamente, de aceea am intrat aici sa va las un mesaj:daca nu respectati primul tratament ala de 3 luni cu hidrazida si începeți sa fumati sa beți,întrerupeți tratamentul, atunci acel bacil învață sa păcălească acel medicament si atunci apare rezistenta la acel antibiotic, nu mai fumați daca aveti tbc, eu nu am fumat niciodată si poate de aceea si a facut treaba tratamentul, nu stiu ce sa zic. Nu trebuie sa iti fie teama, urmezi tratamentul si totul va fi bine, nu te lasa influențată de persoanele care sunt internate si nu respecta tratamentul, eu cand am luat tratamentul mdr tb am observat ca unii colegi sunt afectați de efectele adverse ale tratamentului si se mai instala asa cate o stare de panica, erau nervosi,speriați, recalcitranți din cauza tratamentului puternic, am avut si eu cateva stari de panica dar am trecut peste, însănătoșire grabnică

      Ștergere
    3. TBC-ul nu are legatura cu cate tigari fumezi sau daca esti fumator sau nu. Este o boala infectioasa cauzata de o bacterie care se transmite pe calea aerului. Fumatul bineinteles ca poate slabi plamanul facand sistemul imunitar sa cedeze mai usor.

      Ștergere
  90. Buna.Nu am avut tuse,transpiratii,temperatura doar am avut 2 crize de tuse cu singe cei drept a fost cam multisor singe.am fost internat mi sau facut investigatii la tomografie computeriza am niste sechele si pete pe ambii plamini,analizele la sputa negative,la bronhoscopie a venit o analiza pozitiva.asaca imi astept zilele astea diagnoza definitiva si o sa incep si eu tratamentul de tuberculoza.in general numi vine sa cred ma gindesc poate am intoxicatie/alergie -lucrez in laborator tehnician dentar si ma gindesc poate de la mirosurile si prafurile celea tusea cu singe in practica mea am mai auzit de la colegi ca au avut tuse cu zinge dar totusi o analiza de la bronhoscopie e pozitiva.poate are cineva vo ideee.totusi cred ca o sami scrie tuberculoza si o sami incep tratamentul

    RăspundețiȘtergere
  91. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  92. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  93. Salut as avea și eu o întrebare,știu ca blog-ul este foarte vechi și nu cred ca ar mai răspunde cineva dar totuși sa încerc, am fost depistat cu tbc acum 22 de zile,ziua în care am început și tratamentul, mă simt foarte bine iau 7 pastile pe zi doar ca încă mai transpir un pic noapte este normal?? O alta întrebare după cât timp ești sigur ca nu ești rezistent la unul din antibiotice?? Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut, este normal ca in prima luna, chiar primele doua luni sa mai existe transpiratii datorita ritmului intens de luare a medicamentelor. Organismul lupta cel mai puternic cu boala in primele doua luni. Cat despre rezistenta, vei fi chemat la un test de sputa si in timpul tratamentului dai si dupa. Daca te simti bine e clar ca nu prezinti rezistena la antibiotice. Multa sanatate!

      Ștergere
  94. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  95. Saptamana trecuta mi s-a facut testul pe piele si mi-a iesit tbc pozitiv. M-au trimis de urgenta la raze. Inca nu am rezultatul. De asemenea am fost programat la un specialist. Sunt foarte stresat. De unde am luat aceasta boala? Nimeni in familia nu are aceasta boala. Duc o viata foarte sanatoasa, mananc bine, nu fumez, ocazional beau un pahar de vin.Intradevar am o tuse seaca de ceva timp, nici eu nu mai stiu de cand, nu I-am dat importanta fiind alergic, am zis ca sunt acarienii de vina. Acum ca stiu rezultatul testului, parca altfel simt si durerea din piept si spate, pe care o aveam de ceva vreme, dar am pus-o pe seama statului necorespunzator. Obosesc repede si ma simt obosit mai tot timpul, dar am zis ca e din cauza jobului solicitant. Cateodata, dimineata, am o flegma verde, urata, dar am zis ca e din cauza micilor raceli pe care fiecare le avem de-a lungul iernii. Acesta e TBC ul? Sunt stresat tare si abia astept rezultatul la raze si intalnirea cu medical specialist. Sanatate multa tuturor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Boala se poate lua din orice mediu. Nu trebuie sa fii sarac ca sa iei boala asta din moment ce se transmite pe calea aerului. Un organism slabit si un sistem imunitar la pamant poate declansa boala. Partea buna e ca se vindeca si dupa o perioada poti chiar participa la maraton, cum am facut-o eu fara nici un fel de problema. Ramai un om normal!

      Ștergere
  96. Da ai tuberculoza sigur și eu am și știu tot despre boala asta daca vrei sunama0747350851

    RăspundețiȘtergere
  97. Buna seara! Si eu am avut tbc in 2015,am facut tratament 6 luni...imi este foarte teama ca boala a recidivat! Nu am simptome,doar ca am slabit,atata tot! Poate fii de la reaparitia bolii? Stiti cumva daca pe cardul de sanatate (l-am avut la internarea/externarea sin spital) este mentionata boala asta? Va rog din suflet...astept un raspuns!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E normal sa fiti ingrijorata, dupa terminarea tratamentului sechelele raman o perioada, orice tusa creeaza motive de ingrijorare, dar in mod normal sunteti vindecate. Cat despre cardul de sanatate, este foarte buna intrebarea daca apare sau nu, dar cred ca este o informatie confidentiala la care doar dumneavostra si medicul au acces, nici un angajator nu are acces la detaliile cardului daca de asta va e frica. Multa sanatate!

      Ștergere
  98. Buna,
    Dupa doua luni in sfarsit am ajuns la un specialist. Radiografia a fost in regula, plamanii sunt curati. Dar mi s-a spus ca am TBC latent si mi s-a prescris izoniazida o tableta pe zi si vitamin B6. Mi s-au facut analize la sange sa vada starea ficatului, pe care va trebui sa le repet in fiecare luna, din cauza reactiilor adverse pe care o poate avea tratamentul asupra lui. Nu mi s-au facut alte teste la sange, sputa, sa confirme ca cel de piele e correct, in lipsa leziunilor pe plamani. Astazi trebuie sa incep tratamentul si mi-e tare teama de efectele medicamentului asupra organismului. Mi s-a spus ca tratamentul va fi pentru 9 luni si in primele doua luni e posibil sa ma simt rau, cu ameteli, stari de voma, dureri de stomac, ficat,in cazuri exceptionale, aparitia hepatitei. Mi-e foarte teama cum imi va fi afectata viata in timpul tratamentului, daca voi putea face fata jobului care e destul de stresant, daca voi fi in stare sa traiesc cat de cat normal....

    RăspundețiȘtergere
  99. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  100. Bună ziua! Am rugămintea să ștergeți mesajele cu privire la credite deoarece nu au legătură cu tuberculoza. Vă mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti dreptate, ne vom ocupa in cel mai scurt timp de eliminarea tuturor altor mesage.
      Pentru viitor vom implementa un sistem in care fiecare comentariu va aparea doar dupa o prima verificare care sa ateste legatura cu subiectul acestui site.

      Ștergere
  101. Deja sunt trei luni de cand am inceput tratamentul pentru tuberculoza latenta cu izoniazida. Au aparut si reactiile adverse la doar cateva saptamani dupa inceperea tratamentului: stari de greata, dureri la incheieturi, muschi, oase,ameteli, amorteli ale mainilor si picioarelor. Din pacate problema cea mai mare e cresterea valorilor ALT (o enzima a ficatului) de trei ori pana acum. At trebui sa fie sub 36 si la mine e deja 100. Mi s-a spus sa fac teste de sange saptamanal si in caz ca valorile ating 200 sa opresc tratamentul. S-a mai confruntat cineva cu o astfel de situatie? Nu stiu ce sa fac, sa continui un tratament care imi afecteaza ficatul sau sa il opresc si sa sper ca nu ma va lovi niciodata tuberculoza activa? Nu prea am de ales. A mai trecut cineva prin aceasta situaie? Ajutor...

    RăspundețiȘtergere
  102. Poți sa ai tbc fara să tusesti? Normal mi s-a spus că am apa la plămâni, mi-a fost scoasă din apa 400 ml , si de ieri am început tratamentul ieri am luat 8 pastile iar astazi 19

    RăspundețiȘtergere
  103. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  104. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Povestea lui L.